ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008 ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008 ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕ

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ειδικού ενδιαφέροντος θεωρούμε την «Πολιτισμική Χαρτογράφηση τού Κεραμέ», από τον Σύλλογο Κεραμιανών τής Αθήνας, που- με τον ακούραστο Πρόεδρό του, φίλο Γιάννη Μιχελακάκη- έχει πολλά προσφέρει στον μικρό και περήφανο τόπο του, τον Κεραμέ.
Το ημερολόγιο επιμελήθηκε με πολύ, ομολογουμένως, μεράκι η συνταξιούχος δασκάλα κ. Ειρήνη Κοπανάκη- Χαμογιωργάκη. Διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αποτελεί, τώντις, κατάθεση ψυχής για το χωριό. Με μια σειρά σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων απαθανατίζει παλιές όμορφες Κεραμιανές μορφές, σε ποικίλες εκφάνσεις τού καθημερινού βίου και πολιτισμού στο χωριό, τα τραγούδια, τις λύρες και τις ωραίες διασκεδάσεις και τα γλέντια στην Πλάκα, τη μαγευτική χορεύτρα τού χωριού. Όλα στο ημερολόγιο αυτό επιστέφονται και αποπνέουν αξιοπρέπεια, περηφάνια και περίσσια κρητική λεβεντιά.
Χαίρω, γιατί οι παραπάνω συντελεστές τού εν λόγω Ημερολογίου καταφέρνουν πάντα με τις ωραίες δημιουργίες τους να μεταγγίζουν από τον ζήλο και τον προσωπικό ενθουσιασμό τους πνοή, οράματα και πλούσιες καταθέσεις ψυχής σ’ όλους τους συγχωριανούς τους.
Τους αξίζει, γι’ αυτό, ένα μεγάλο «μπράβο» !

ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Καθηγητής