Ο ΤΑΣΟΣ ΜΕΣΘΕΝΑΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ "ΑΡΚΑΔΙΑ" ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Ο ΤΑΣΟΣ ΜΕΣΘΕΝΑΙΟΣ ΚΑΙ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΑΡΚΑΔΙΑ» ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ[1]

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

   Ο Κωνσταντινουπολίτης αξιωματικός Τάσος Μεσθεναίος υπηρέτησε στο Ρέθυμνο ως υπολοχαγός, Διευθυντής τού Γραφείου τής Στρατολογίας, κατά τα έτη 1926- 1940 και, στο διάστημα αυτό, κατέστη παράγων μεγάλου κύρους στα αθλητικά πράγματα τού τόπου μας. Η σύζυγός του, Μεσθεναίου Μαργαρίτα, το γένος Περδικοπούλου, υπηρέτησε ως γυμνάστρια στο εδώ Γυμνάσιο Θηλέων. Εδώ, ασφαλώς, θα έγινε και η γνωριμία τους και, στη συνέχεια, και ο γάμος τους, που τελέστηκε στις 28 Ιουλίου 1929 και τον βρίσκουμε να γνωστοποιείται στην Κρητική Επιθεώρηση τής             11ης Αυγούστου 1929.

Στη φωτογραφία εικονίζονται ποδοσφαιριστές και 

παράγοντες του Α.Ο.Ρ. και του Ατρομήτου, των πρώτων 

ποδοσφαιρικών σωματείων που ιδρύθηκαν στο Ρέθυμνο.

Ο Τ. Μεσθεναίος διακρίνεται στο άκρον αριστερά 

με το παπιγιόν (Αρχείο: Γ. Τζέλησι). 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

     

 

 

      

 

 

 

     Αργότερα, το έτος 1940, ο Μεσθεναίος, λόγω μετάθεσης από την υπηρεσία του, εγκατέλειψε την πόλη μας, στην οποία επανήλθε και πάλι υπηρεσιακά στην αρχή της δεκαετίας τού πενήντα, μέχρι, περίπου, το έτος 1954, οπότε και αποχώρησε οριστικά και από την πόλη μας και από την υπηρεσία.

   Κατά το έτος 1926, που το πρώτον ο Μεσθεναίος ήλθε στην πόλη μας, ουδεμιά αθλητική κίνηση παρατηρούνταν σε αυτήν, παρότι στις γειτονικές πόλεις, Χανιά και Ηράκλειο, παρουσιαζόταν ένας εξαιρετικά σημαντικός αθλητικός οργασμός με τη λειτουργία σπουδαίων αθλητικών σωματείων, όπως ο Τάλως, ο Αθλητικός Όμιλος Χανίων και η Ιωνία στα Χανιά και ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου, η Ένωσις Γυμναστικών Οργανώσεων Ηρακλείου (Ε.Γ.Ο.Η) και ο Εργοτέλης στο Ηράκλειο.

   Με τον πόθο αυτόν- όπως και η μικρή μας πόλη μιμηθεί τις γειτονικές της πόλεις και αναπτυχθεί και σε αυτήν κάποια αθλητική κίνηση- από τις πρώτες ημέρες τής εγκατάστασής του στο Ρέθυμνο, ο Μεσθεναίος άρχισε τις ενέργειές του προς τον σκοπό αυτόν και η προσπάθειά του βρήκε σημαντική και ουσιαστική ανταπόκριση ανάμεσα στους Ρεθεμνιώτες., που ομόθυμα προσέτρεξαν και συνεισέφεραν στην πρόσκλησή του για την ίδρυση και στο Ρέθυμνο ενός Αθλητικού Σωματείου.

   Έτσι, ο Τάσος Μεσθεναίος, πρέπει να θεωρείται ως ο Ιδρυτής και Πατέρας τού ποδοσφαίρου και του Αθλητισμού, γενικότερα, στο Ρέθυμνο. Δεν ξέρουμε αν στην πόλη μας υπάρχει σήμερα δρόμος αφιερωμένος στη μνήμη αυτού τού μεγάλου αθλητικού παράγοντα του Ρεθύμνου (πάντως μέχρι το έτος 1992 τέτοιος δρόμος δεν υπήρχε[2]), που καίτοι ξένος προς τον τόπο μας, Κωνσταντινουπολίτης, ήρθε στην πόλη μας ως υπάλληλος τής Στρατολογίας και- μαζί και με την γυμνάστρια γυναίκα του- προσέφερε σε αυτήν τόσες μεγάλες και πολύτιμες υπηρεσίες.

   Οι πρώτοι που ενστερνίστηκαν τη ιδέα ίδρυσης Αθλητικού Σωματείου ήταν οι Μανούσος Χατζηγρηγόρης, Γεώργιος Ζανουδάκης, Νίκος Κατσιράκης, Μάνος Μανουράς, Πάνος Δρούλιας, Ι. Σιγανός, Γεώργιος Δάβης και Νίκος Αθανασιάδης. Αυτοί αποτέλεσαν και τα ιδρυτικά μέλη τού συσταθέντος κατά τις αρχές τού έτους 1927 Αθλητικού Ομίλου Ρεθύμνου (Α.Ο.Ρ.).

   Αμέσως μετά παρατηρήθηκε αθρόα εγγραφή νέων μελών. Ακολούθησαν αρχαιρεσίες και εκλέχτηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο τού νεοσυσταθέντος Συλλόγου, που το αποτέλεσαν ο Μανούσος Χατζηγρηγόρης ως Πρόεδρος και οι Τ. Μεσθεναίος, Γ. Ζανουδάκης, Ν. Αθανασιάδης, Ν. Κατσιράκης, Μ. Μαρούλης και ο γιατρός και κατόπιν Δήμαρχος Ρεθύμνου, Στ. Ψυχουντάκης ως μέλη. Το Καταστατικό τού Συλλόγου εγκρίθηκε, στη συνέχεια, από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το έτος 1927 και ο Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του- με μόνο το Ποδοσφαιρικό τμήμα αρχικά- και άρχισε να έρχεται σε επαφή και να συνεργάζεται και με άλλα αθλητικά σωματεία τής Κρήτης .

   Παίκτες τού «Ομίλου Φιλάθλων Ρεθύμνης» (Ο.Φ.Ρ.) ήταν οι:

1. Τάσος Μεσθεναίος, κεντρικός χαφ

2. Μπαγκντίκ Πακογιάν (Αρμένης[3], επιπλοποιός), σέντερ φορ

3. Ζιράρ ; (σιδηρουργός), τερματοφύλακας

4. ; Κωστάκης (επίθετο)

5. Γεώργιος Μπερνιδάκης6. Γεώργιος Ζαμπετάκης7. Κώστας Δρανδάκης8. Βασίλης Πανάγος9. Λευτέρης Χατζηαποστόλου (ο επονομαζόμενος

«Κουνέλα»), μέσα δεξιά

10. Λευτέρης Δασκαλάκης (που είχε αργότερα ταβέρνα στο λιμάνι), έξω δεξιά

11. Χαράλαμπος Κουτσουράκης 

 

8 Νοεμβρίου 1936- Τα Α΄ Αρκάδια

Παράλληλα με την ανάπτυξη τού ποδοσφαίρου, τα πρώτα αθλητικά σωματεία τού Ρεθύμνου (Αθλητικός Όμιλος Ρεθύμνου (Α.Ο.Ρ.)- «Ατρόμητος Ρεθύμνης») άρχισαν να καλλιεργούν και τον Κλασικό Αθλητισμό με τη δημιουργία καθαρά αθλητικών τμημάτων. Έτσι, ο Ατρόμητος άρχισε να διοργανώνει το έτος 1934 αγώνες κλασικών αγωνισμάτων με το όνομα «Α΄ Παρρεθύμνια» και στους οποίους αγώνες έλαβαν μέρος όλα τα υπάρχοντα, τότε, αθλητικά σωματεία τής πόλης μας και των γειτονικών Περιβολίων. Η επιτυχία των αγώνων αυτών έδωσε νέα ώθηση στον κλασικό αθλητισμό τής πόλης μας.

   Δυστυχώς, όμως, οι αγώνες αυτοί δεν είχαν συνέχεια. Τότε ο Α.Ο.Ρ. (Αθλητικός Όμιλος Ρεθύμνου) μιμούμενος τα Α΄ Βενιζέλεια- που διοργανώθηκαν στα Χανιά το έτος 1936- συνέλαβε την ιδέα τής δημιουργίας και στο Ρέθυμνο παρόμοιων Παγκρήτιων Αγώνων με τον τίτλο «Αρκάδια» και το ίδιο έτος, στις εορτές για την Ολοκαύτωση τού Αρκαδιού, στις 8 Νοεμβρίου 1936, προκήρυξε τα Α΄ Αρκάδια, στα οποία έλαβαν μέρος αθλητές από όλα σχεδόν τα Κρητικά σωματεία. Από τότε ο Α.Ο.Ρ. διοργάνωνε κάθε χρόνο και την ίδια ημερομηνία τα Αρκάδια, μέχρι και το έτος 1938. Τα Δ΄ Αρκάδια, κατά το έτος 1939, οργανώθηκαν από κοινού με τον Αθλητικό Όμιλο Ρεθύμνου και τον Ατρόμητο, με τη συνεργασία τού Μεσθεναίου και του αείμνηστου- σπουδαίου, επίσης, αθλητικού παράγοντα τού τόπου- Γιάννη Τζέληση. Από το 1940 μέχρι και το 1944, λόγω τού πολέμου δεν έγιναν Αρκάδια. Από το 1945 τη διοργάνωση των Αρκαδίων αναλαμβάνει πλέον μόνος ο «Ατρόμητος», γιατί στο μεταξύ διαλύθηκε ο «Αθλητικός Όμιλος Ρεθύμνου» στο πρώτο έτος τού πολέμου. Έκτοτε, τα Αρκάδια με επιτυχία συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

 

[1] Οι περισσότερες από τις πληροφορίες τού άρθρου αυτού προέρχονται από τον κ. Μανόλη Κούνουπα, συντ. οδοντίατρο, που στο τέλος τής δεκαετίας τού πενήντα εκλέχτηκε Πρόεδρος τού «Ατρομήτου» για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον κ. Γεώργιο Τσικόγια (ηλικίας ενενήντα χρονών σήμερα, που έπαιζε τερματοφύλακας στον «Ατρόμητο» με εξαιρετική αυταπάρνηση, με αποτέλεσμα σε ένα «μάτς» να σπάσει δυο πλευρά) και, κυρίως, από άκρως εμπεριστατωμένο και ενημερωτικό άρθρο τού Τάσου Μεσθεναίου (βλ. Κρητική Επιθεώρησις, αρ. φ. 4253, της 3ης Δεκ. 1959).

[2] Βλ. Ρεθυμνοδωνυμικά, Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Ρεθύμνου (επιμέλεια Αντ. Τζανιδάκη), Ρέθυμνο 1992, 13.

[3] Με την ευκαιρία τού Αρμένη Μπαγκντίκ να σημειώσουμε ότι προπολεμικά, στο Ρέθυμνο, η Αρμενική κοινότητα αριθμούσε εκατοντάδες μέλη, που βρήκαν καταφύγιο στον τόπο μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή και αργότερα, μετά την απελευθέρωση (1945), μετανάστευσαν σχεδόν όλοι στην Αρμενία. Η Αρμενική, λοιπόν, κοινότητα τού Ρεθύμνου ίδρυσε και ποδοσφαιρική ομάδα με την επωνυμία «Αρμενική Ένωσις Ρεθύμνου» «ΑΡΑΡΑΤ», από το γνωστό όρος πάνω στο οποίο, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, κάθισε, μετά τον κατακλυσμό, η κιβωτός τού Νώε. Η Αρμενία, να σημειωθεί, είναι ένα οροπέδιο με κέντρο το βουνό αυτό Αραράτ. Από τους παίκτες της «ΑΡΑΡΑΤ» μπορέσαμε να εντοπίσουμε τους:

1. Μπαγκντίκ Πακογιάν (εκ του ΟΦΡ)

2. Ζιράρ ;

3. Αγκόπ ; 

4. Γαρμπής ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο!

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για τον Κρητικό αθλητισμό τα παραπάνω, κ.Παπαδάκη.
Υπάρχει κάποιο e-mail να σας στείλω κάποια ονόματα Ρεθυμνιωτών ποδοσφαιριστών του 1928;